Question before 2016: Nur Zafirah

22 January 2016


Assalamualaikum,


Question: Nur Zafirah (http://ehhzafirah.blogspot.my)
Pakai skin care apa?

Answer:
Sekarang ni pakai Garnier Pure Active. Ni pun baru je tukar sebab now muka breakout sebab pakai skin care lama. So tak dapat nak bagi review la samada bagus atau tak. My friend suggest to stop use any skincare before tukar yang baru. So now baru start nak pakai Garnier ni.

Before this, I used Babies Blink. Muka sangat cepat nampakkan perubahan. My skins makin putih and glowing, even my friends pun tegur. But then, bila pakai masuk kotak kedua and ketiga, dia mula lain macam sikit. Jerawat naik kat kawasan jajahan baru. I mean, dia tak pernah tumbuh kat situ kot. Banyak pulak tu. So, i stopped.


Ni masa pakai kotak pertama babies blink. Sabun dia kuat, once guna lepas lap rasa tegang muka tu. Pastu sapu toner dia, menusuk rasa tajam-tajam. But i used to ignore sebab my face ni jenis berminyak, so bila rasa kering macam tu rasa lagi selesa. Memang masa tu muka kalau kena lampu, boleh pantul cahaya doh --i never like day and night cream dia. Pekat and rasa berminyak hmm

My mum yang suggest pakai benda ni, since its work on her face *until now dia pakai*. See the different between me and my mum. My mum je okay. Mine.... Jerawat berterabur lengkap dengan segala jenis saiz hahaha.

Left: Mum    Right: Me

Maaf la gambar fake sikit sebab kalau bagi yang high definition, dikhuatiri akan muncul haters kah kah kah. Takde la. Takut korang pengsan je. --Ni tengah testing front camera untuk handphone Oppo R7 Plus.

Dah pakai effect beautify pun masih visible jerawat tu hahahaha hampeh

12 comments:

  1. .......but babe :(( dont use local product! dkt @twt_kecantikan ramai gila ckp dont use them hm. Once diorang stop, habis breakout ugh. Kejam betul. Hahaha. Anyway u r one damn gorgeous gurl huhuw! <3

    Qila pakai garnier jgk heheeeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I use it pun sebab my mum suggest since it work on her face. Plus, i kinda noob pasal skincare (its when i havent follow @twt_kecantikan that time) Masa dah follow tu ada baca gak dorang repond pasal product ni. Tu yang tekad tukar. Kalau tak ni mungkin stay dengan product tu, even though dah breakout (positif sangat sebab ingat breakout tu punca dia lain)

      Now dah kurang dah jerawat tu masa "rehatkan" muka dari any skincare. I used aloevera from The Face Shop too sebab dorang kata bagus.

      Haha pasni boleh la jadi feloles macam qila. Haha thanks. Actually takde la gojes mana pun lol. (jujur, its really hard for me tontake compliment T-T)

      Delete
    2. Hmmm jahat kan yg letak mercury, paraben etc etc ni. Meleis punya perangai, nk kaya cepat semua benda dia taruk je T_T pdhl the owner themself didnt even use the product ish! Geram pulak haku hihi. Yup. Ahaaaa the aloevera!!!! Mmg ramai puji aloevera hahahaha.

      Manade qila floles ui. Jom kita sama sama floles wuhuw! <3

      Delete
    3. Haha memang lepas ni tak beli dah product macam tu. Serik dah. Balik kampung je nenek, pakcik, sepupu semua tegur jerawat yg berstatus nomad ni.

      Again at first i thought having a pimple ni normal. Macam growing process la gitu kan? Then bila dah berjuta rakyat Malaysia ni tegur, nampak dah ni kes serious. Hmm

      Lol honestly qila, you look flawless than me and cuter kot huuu (i dont really give compliment, but when i did, im telling the truth) --JOM SAMA SAMA FELOLESSS!

      Delete
  2. mummy kakjan umur berapa omg hotnya your mummy!! haha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. She is 47 years old (2016). Lol she got that a lot haha

      Delete
  3. comell..macam adik n kakak jaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mana satu yang adik mana satu yang kakak ni?

      Delete
  4. Mudanya your mum ! Macam kakak dengan adik je tau. Hehehe. Dulu Fatin pun pakai gak babies blinks ni. Mula-mula je elok. Lama-lama pakai habis jerawat mula mencipta sejarah kat pipi. Stop je lagi teruk. Dah serik dah nak pakai local product ni. Instant effect, tapi merana di kemudian hari T_T Sekarang pun still ada parut. Pakai pencuci muka cetaphil je sekarang. sebab kulit muka sensitif :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha muda. Boleh la.

      Omg you too?! YES DIA MEMANG NAIK KAT PIPI KAN? Sedey gila dia jajah kawasan kesayangan tu. So now how? Dah okay ke?

      Oh i heard cetaphil bagus. But i try garnier instead lol. Nak cari yang affordable dengan "poket" hahaha

      Delete