#happinessinthecity : LAFARGE TRUCK DESIGN COMPETITION!

11 June 2017


Assalamualaikum,

Guys, i am back bringing a good news to you guys yang sukakan art. Guess what? I think this is the right time for you guys yang sukakan creative design untuk tunjukkan bakat korang tu. No more conteng atas paper. Sekarang kita conteng kat truck pulak haha.

Click poster above to register!
REGISTER BEFORE 18th JUNE 2017

For all aspiring artists out there, I would like to invite you to spread #happinessinthecity by designing on LaFarge’s trucks! You won't only be exhibiting your artistry to LaFarge, one of the leaders in Malaysia's construction industry – but you also stand a chance to win RM3,000 in cash vouchers!​

HOW TO JOIN?
  • Individuals or teams are welcome to participate (max 4 pax/team). 
  • All university and college students in Malaysia aged 18 years old and above are invited to join in the fun! 
  • Register your participation by 18th June 2017 by clicking here.
  • During registration, fill the referral box with my email: nurhafzhan.elf@gmail.com
  • Submit your design to event@youthstoday.com latest by 24th June 2017 with a short description (max 160 words).

So korang tunggu apa lagi? Cepat register dulu. Lepas tu baru submit design okay? Im wishing to those who participate a good luck! This is a good start to those yang nak kembangkan korang punya art.

Tak sabar nak tengok korang punya design being shortlisted. Korang bukan je kalau menang dapat hadiah tapi dapat pengalaman melawat limestone cave yo!

I wish im talented enough to participate in. But i have an idea though. Guess what is my idea if i can draw on those truck? I want a picture of ayam golek kat lori simen tu. Bayangkan gambar ayam pusing pusing kat lori tu. Terliuq baq hang!

Parah betul idea bulan puasa ni,
Kbai.



Wordless Wednesday: "Oh ni saya bagi".

12 April 2017


Assalamualaikum,

Nope this is not that typical Wordless Wednesday sebab I still going to write hahaha. Im sorry for breaking the rules.

Still remember my recent post on Wordless Wednesday? You may click here to get on that entry. In this entry, I would say that I won’t let that happen again. Sengsara okay. So this time, aku dah buat preparation. But what happen…


Aku pelik sebab masa dia tanya”Nak plastic?” and I said “Tak nak”. Bila dah habis scan barang, cashier terus isi barang dalam plastic. Aku macam..
“Eh dapat plastic ke?”
“Oh ni saya bagi”

Did I say any magic word?

Kbai


Different type of Ajan on social medias

02 April 2017


Assalamualaikum,

Im making a comeback! Not really hahaha. Tak boleh janji.

I know I haven’t update my blog for like a decade. Aku terharu betul those yang masih komen kat latest entry, yang mengisi cbox and like my facebook fanpage tu walaupun dah Iama tak update entry. I really appreciate that. Benda macam ni la yang buat aku tak boleh give up untuk tulis. Thanks J

I am facing a problem to write entry.  I know you guys would say “kitorang pun sama but update jugak”. Okay I can explain. This related dengan tajuk kat atas. Actually, I have different personalities when it comes to different social media account and this is proven by nobody lol.

1.            Facebook
Im not so active on facebook. Buat cukup syarat untuk tunjuk kat orang “Im exist”. Ni kira macam kad pengenalan untuk saudara mara, jiran jiran, lecturer and kawan-kawan sekolah yang tak pakai twitter. These people will not see any update from me pun. Tapi jadi tempat dorang tengok aktiviti aku. Usually aktiviti-aktiviti yang aku join kat university lepas tu orang upload and tag. –Dedicated and excellent Ajan on facebook guys

Plus, I can’t deactivate my account because HEY MY BLOG FANPAGE IS THERE OKAY. Kalau deactive nanti macam mana nak tengok video dari page Daebaking T^T

2.            Instagram
Kat Instagram, you will see my social life. Sebelum ada update stories, aku selalu update gambar tempat yang aku pergi, gambar makanan yang aku makan, gambar orang yang hang out dengan aku and paling penting, gambar yang aku rasa aku cantik dalam tu lol jujur. Tapi selalunya tak kekal lama gambar dalam tu sebab aku rasa ada yang tak patut aku pampangkan lama-lama especially gambar orang lain.

Tapi sejak ada stories, aku pakai ni je. Private sikit sebab kita boleh tahu dah berapa orang tengok and siapa yang tengok. And yeap, still updating my social life yang best best. Lepas tu kalau number of viewer above 30, aku dah gelabah nak delete lol Kadang tu tak cukup 24 jam dah delete balik hahaha–“I have a cool social life” kind of Ajan is here (private type)

I will share what makes me happy here. Tapi masa aku upload gambar atau video tu terasa ada sekelumit nak menunjuk kat orang atau nak buat orang lain jeles, I will delete it right away.

3.           Tumblr
Yes, I have tumblr. Siapa kata takde? Tapi I did not expose myself as the owner of the tumblr. I neither put my name nor my picture there. Tumblr is a diary for me. No more writing it on book like I used to sebab risau orang jumpa and baca. I called my diary as black book sebab setiap kali baca balik, aku rasa murung. Sebab aku tulis dulu quite terperinci and bila baca balik, jadi terasa balik. (Dah buang dah)

So, tumblr ni macam my black book but I change the way I writing my frustration dengan motivating myself back. Plus I write it guna metaphor. No name mentioned. No certain incident was mentioned. Jadi bila baca balik, aku tak ingat pun apa dah jadi dengan aku masa tu Cuma rasa macam “Whats wrong Ajan?” – Hidden part of Ajan that you’ll never know is here

Nak pesan. Jangan cari my tumblr account okay. It’s personal haha

4.            Twitter
You will read my thought here. Twitter ni lebih kurang je dengan Ajan di Instagram. Beza dia, kat Instagram Ajan ada life tapi kat twitter, seorang Ajan tak ada life. Aku suka betul membebel sorang sorang kat situ. Tempat bercerita tanpa tapisan tapi kalau masa tengah taip tweet tu ada sekelumit rasa nak menyakitkan hati orang atau ada kecenderungan membuat fitnah, aku delete right away.

I would say im “quite” friendly here. Especially when I know you guys know me, I usually selamba me-reply lol– You will see Ajan yang banyak cakap kat sini. I mean cakap sorang-sorang.

5.            Blogger
If you read comment that I received on my entry, people would say I am a funny person. Aku guna blog as tempat aku share benda yang boleh buat aku gelak or anything yang aku rasa boleh buat orang gelak. Those things I write in blog is usually based on real incident happen in my daily life. Kalau aku baca draft entry aku hambar or tak ada motif, ill delete right away. – Ajan is super funny is here yo!

As a blogger, I know I can’t share benda-benda tak sahih and benda yang memburukkan orang. Aku takkan share benda yang buat aku frust or my anger. My writing influence my reader. So guys, be responsible on what you write and share okay. (My mum is one of that makcik facebook yang percaya those stuff from blogs yang claim blah blah tak halal ada babi bla bla and I am really really really mad. So please?)

That’s how I end up write about myself here. 


So far ni je kot social media yang aku ada. If you guys have any social account mentioned above (except tumblr hahaha) do share with me. Lemme be on your friend/follower list. Im not sure if you guys ada different personalities macam ni but I am.

Focus on number 5, that’s the reason why I did not update any entry. Pertama, sebab current entry in draft sangat hambar. Kedua, tak ada benda kelakar yang berlaku atau aku tak boleh nak terjemah dalam penulisan. Ketiga, there is nothing unique in me yang boleh aku tulis. Lastly…

It’s just simply I forgot what I want to write,
Kbai.


Wordless Wednesday: No plastic bag

01 March 2017


Assalamualaikum,



Pro tips: Sentiasa bawak extra foldable bag dalam handbag

Pro tips 2: Jangan pakai handbag besar sangat kalau tak nak jadi mangsa

Pro tips 3: Bawak troli walaupun barang korang nak beli tu sikit. Nanti senang nak bawak ke kereta terus.

Tips power: Sebenarnya pro tips atas ni takde la pro mana pun.

Padan muka kat diri sendiri sebab ingatkan tak perlu troli. Pandang rendah kat senarai barang sikit pastu masing masing lupa setiap satu barang tu ada jisim. Then bila dah lenguh pegang, baru nak "Weh kau pulak la pegang, penat" padahal tak bagi apa kesan pun kalau tukar barang. Makanan kucing tu berat jugak.

Adik beradik noob,
Kbai.

Im facing my fears. Not.

26 February 2017


Assalamualaikum,

If you guys remember my previous entry, me and my family went to Langkawi in early January. But if you dont, you may check out my entry (here). Okay now back to our topic.

Well, sebenarnya aku takut tinggi. Aku takut nak langkah longkang walaupun dia tak jauh mana tapi kalau dia punya dalam tu deep tahap cipan, memang aku tak boleh. --Boleh langkah. Tapi somebody need to hold my hand.

Bila dah berdiri kat tepi longkang tu, akan rasa macam tinggi gila tempat aku berdiri. Plus, i have an imagination yang kalau aku langkah, aku mungkin akan kena sedut ke dalam longkang tu and i can't escape. --Seriously guys. I am not joking.

What happen in Langkawi is, we stop by kat tempat ada ikan besar-besar tau like almost 80kg. Visitors boleh bagi makan kat ikan-ikan tu.


Visitors boleh pergi kat area dorang simpan ikan tu macam gambar kat atas ni. Me and my dad yang doubt nak lalu atas tu. My sibling and my mum semua rileks je jalan. But hey, mana boleh dorang have fun tanpa aku. So i did step on that floating wood. --3 langkah je to be exact.

Then suddenly ada orang campak makanan ikan dari belakang exactly depan area ikan yang aku tengah berdiri tu. That square area terus berkocak-kocak sebab ikan rebut makanan. Based on the wave caused by the fish, I can tell IKAN TU BESAR WEH. 

Sumpah aku dah takut teruk. Jarak floating stuff dengan rumah kayu tu pun dah makin jauh and aku takut nak patah balik. So i stay still and just wait. Dengan harapan jarak simpanan ikan ni dengan rumah tu makin dekat. BUT IT'S NOT! AND THAT GUY PERGI CAMPAK MAKANAN IKAN DALAM TU LAGI.

"I don't know how to swim and i don't want to die here", tu je dalam kepala aku masa tu. At the same time aku dah imagine ada news pasal aku tergelincir ke apa ke. Aku bayangkan dalam tu ada piranha sebenarnya --Drama betul hahaha.

Then my sister yang dalam gambar tu datang kat aku. I thought dia nak selamatkan aku ke apa rupanya.. "Weh bak sini kamera". Dia biarkan aku overthinking sorang-sorang. Aku maybe takut tinggi. But this ocean, deep inside entah mana dasar dia. Plus, aku ada rasa macam kena sedut?

Tapi gigih jugak aku cuba jalan. Rasa secure sikit bila dorang tutup pakai benda hijau hitam tu. Permainan imaginasi betul. But again aku jalan slow gila sebab takut and my mum dengan my sibling dah jalan jauh.

Almost nangis,
Kbai.

2017 in Langkawi - Day 2

17 February 2017


Assalamualaikum,

Second day in Langkawi. Island hoping is a must in Langkawi. Again, like the previous entry I plan to post gambar je.




Tasik Dayang Bunting. This is my second time datang sini. This place has been upgraded. Tempat dia looks way better than before and now kena bayar sebelum masuk dalam ni.

Tips here:
There are area ikan keli kat Tasik Dayang Bunting ni. Kalau korang rendam kaki, ikan tu akan muncul and sondol sondol kaki korang. But, please beware dengan belut. --Dia tak gigit pun. Tapi i read in some blog kata dia gigit. I don't know, i am a... coward i know.

But I'm so sorry sebab tak ada gambar untuk aktiviti tu. I was too immersed dengan ikan tu yang datang out of nowhere. Plus tengah kumpul keberanian untuk celup kaki because what i did was, celup kamera sebab nak rakam hahaha. --You can see it here though 



Look at my sister. Mula-mula takut nak masuk dalam air. Lepastu bila dia dah rasa safe, suka hati mak dia je berenang jauh jauh lol.

Lepas Pulau Dayang Bunting, kitorang sepatutnya pergi ke Pulau Singa Besar. But orang yang bawak kitorang tu suggest untuk singgah this place sebab boleh pegang penyu, gamat, landak laut (gambar bawah). -- Ada entrance fee.



Actually masa island hoping ni hujan. So nothing much. My mum yang plan tak nak basah baju pun kena redho. Aku? Asal sampai pulau je aku dengan adik aku termasuk ayah aku join lari ke pantai.



At night, kitorang wandering around Pantai Chenang. Nearby dengan tempat kitorang stay. Dalam banyak-banyak kedai, me and my sister sangatlah tertarik dengan kedai ni. Like, why not? Look at those cute accesories!

Day 2,
Done.

2017 in Langkawi - Day 1

05 February 2017


Assalamualaikum,

Me and my family pergi Langkawi awal Januari 2017. Dia macam alang-alang dah sampai Kedah tu, singgah sat la Langkawi. Pergi Kedah tu pulak sebenarnya ambil barang aku kat UUM. Tak payah acah-acah innocent macam tak bawak satu bilik masa duduk kolej elee elee hahaha.

Vacation 3 hari 2 malam. Tapi dalam entry ni sebenarnya nak share gambar je. Sebab aku tak tau nak share apa lagi.



Kitorang duduk kat Langkapuri Inn, Pantai Chenang. Bawah ni view dari depan bilik menuju ke pantai. Kagum aku tengok mat saleh ni. Pergi pantai tapi duduk kat kerusi rehat sambil baca buku. Aku? Tengok ombak beralun je terus tak senang duduk nak main air lol



This gambar below, I said "Ok guys, cepat acah-acah candid. Nak tangkap gambar ni.". Then my dad acah-acah jawab call gitu. TAPI IT CAUGHT ON CAMERA YANG SCREEN PHONE AYAH TU HOMESCREEN OMG. --Retake. Tapi tu la hasil gambar kat bawah. Parkinson tsk tsk.

Supposedly entry ni penuh gambar je. Sekarang ni aku tak faham kenapa aku letak ayat kat celah-celah gambar ni. I know it's boring lol. Also, please bear with me sebab akan ada entry untuk...

Day 2,
Kbai

Sara Is Missing

23 January 2017


Assalamualaikum,


Found this on facebook and i interested to try this game. Have you guys ever read abaout this? Yes, ni game. Horror one. Sangat recommended to those yang suka main game genre ni.

Untuk Sara Is Missing (SIM) ni, korang macam acah-acah jadi detective conan la. Sense anything suspicious dalam whatsapp dia, teka password galeri dia. I got to say, real gila. Rasa macam phone yang korang pegang tu macam phone orang lain.


Starting dia macam dalam gambar atas ni. Tapi aku nasihatkan kat korang, jangan guna headphone or earphone. Dia punya effect tu rasa macam nak tercabut jantung aku. Aku pun satu hal sebab tak sedar full volume tsk tsk. 

By the way, disarankan untuk pakai phone strap seperti yang tertera atas tu sebab main game ni, phone korang ada kebolehan untuk terbang sebenarnya. Aku ignore benda ni. Tapi nasib baik main atas katil. So dia tak terbang jauh mana. Safe landing hahaha.

Unfortunately, aku ni jenis yang tak boleh sense benda suspicious. Banyak kali tekan hint tapi tak jumpa-jumpa. Jadah betul la. But aku berjaya juga habiskan game ni satu malam. I touch everywhere randomly pastu tiba-tiba dia kata aku dah jumpa klu. Aku yang terpinga-pinga fikir apa benda yang aku baru tekan (Nasib baik dia explain balik huaaa). However.....


Bukan detective conan,
Okbai.

5 Things people get wrong about me

18 January 2017


Assalamualaikum,

If you think i have one of any characteristic that i will list below then you are WRONG about me. Actually benda ni nak highlight common mistake yang orang nampak kat aku. Happened so many time bruhh


Okay meh sini kita betulkan benda yang auta ni. Here you go 5 things people wrong about me.

1. Im a guy 
Nope, im female. Yang ni paling obvious orang judge aku punya gender based on nama. Selalu berlaku in real life bila orang cerita tentang aku kat orang lain. Tau tau je kawan aku cakap macam ni

"Ajan, tadi aku cerita aku pergi sekolah dengan kau and mak aku ingat aku pergi sekolah dengan lelaki"

"Ajan, mama aku terkejut aku cerita yang aku lepak bilik kau sebab dia ingat kau lelaki"

"Weh BF aku ingat aku keluar dengan lelaki padahal aku dah cerita banyak kali pasal kau weh"


2. I like any-guy-related-stuff 

Guy-related-stuff here means stuff yang unrelated to girls or tak semua girls suka. Macam tomboy gitu? I dont know lol. I discover this one bila most of my friend terkejut bila tahu yang aku suka warna pastel and i love cute stuff. My friend be like

"Omg Ajan, kau suka benda comel? Sejak bila kau macam ni? Mana Ajan yang dulu?!"

"Terkejut saya tengok blog awak sebab cantik. Saya ingat blog awak mesti warna gelap. Masa first time datang bilik awak pun saya terkejut sebab ada barang warna pink and cartoon"

So guys, nope. I am that typical girl yang suka benda comel. I still got feminine aspect inside me walaupun kadang-kadang gelak macam beruk hahaha.


3. I dont like guy 
Most of my friend thinks that I don't like guys dan dorang tak rasa aku lesbian. So I am more no sex orientation bila dengan dorang.

Plus, aku tak suka join conversation kawan aku bila dorang tengah bincang topik pasal laki. Kalau aku ada sekali dalam group tu pun, aku tak tau lelaki mana yang dorang dok gosipkan. Dia punya serious ni sampaikan aku tak pernah tau yang kawan yang aku rapat kat universiti ni pernah couple and break up sepanjang aku kawan dengan dia. Aku bukan tak ambil kisah pasal lelaki. Tapi kalau takat nak gosip biasa-biasa tu aku malas nak join.


But korang, please. I am straight. Maybe sebab I have already liked someone, that is why I kinda tak heran or malas masuk campur. This is why aku tak suka bila aku dah suka orang, dia punya power tu memang tak pandang orang lain. Oh kamon Ajan. Crush je kan? Tak payah serious boleh? --Check my diary and you'll find tragic love story there, so believe me lol


4. Im friendly and funny




In real life, nope. Saya tak friendly dan funny pun. Sadis. Honestly, i would like to tapi aku tak reti sangat nak socializing. Aku ni pesen orang awkward dan suka layan fikiran sendiri.

But yea, Im trying to improve myself bila socializing dengan orang in real life. Kalau tiba-tiba friendly and funny tu datang, maksudnya aku selesa dengan orang tu.

Wonder why I seems funny and friendly in social media? Sebab i don't like serious stuff. I never serious dalam ni hahahaha. Tahukah anda, saya merupakan sorang yang try hard untuk buat joke dalam ni but I make it sounds spontanous lewls.


5. Im pretty and i can sing well
Oh my god. yang ni kan aku rasa serba salah tau kalau ada sape-sape fikir aku macam ni. Well, I don't think that I am pretty enough or ada suara sedap untuk terima pujian dari orang for both.

Tak tahu la. Just I don't think I deserve any compliment. Tapi aku bersyukur dengan rupa aku ni. Cuma bila orang puji tu yang..... "You serious bro". Tapi aku anggap tu joke je sebab aku rasa kalau jumpa betul-betul mesti orang tu clear throat banyak kali and rasa macam nak bleach mulut sebab puji hahaha.-- But if you think I am, meh sini nak peluk kiss kiri kanan ciked <3

Pasal sing well tu, hmm. I can't sing very well. Cuba dengar aku nyanyi satu lagu full. Bukan takat ke laut. Tapi ke angkasa terus. Yang ni tak tipu hahaha. --Kadang-kadang aku upload video aku nyanyi and main gitar kat instagram but dah padam dah sekarang hahaha


So far, ni je la common thing yang orang selalu salah pasal aku. Aku tak kisah sangat pun pasal ni sebenarnya. Im having fun to know orang punya perception towards me.

Actually kan, seronok tau tulis pasal diri sendiri.But then kan suddenly rasa macam...


Syok sendiri,
Kbai.




My 2016 summary

10 January 2017


Assalamualaikum,

Yes I know dah lama tak update entry blog. I don't know why susah sangat nak generate idea tanpa rasa "bruh entry kau bosan and takde point". You know, bila dok fikir macam tu je, end up tak ada entry langsung.

This is the first entry ever in 2017 and I'll be writing on my 2016 summary, blog version. I'll try to summarize my 2016 based on my blog entry. I'll be picking out my favorite entry in each month.

January
Entry bulan ni quite banyak sebab tak sangka ada orang respon untuk "Question before 2016" aku tu. Dia macam segmen yang korang tujukan kat aku before masuk 2016. Honestly, I enjoy answering them all. Semua ada 7 soalan. Kalau nak baca, boleh klik banner bawah ni.


Also, my favorite entry for this month is The failed chiffon shawl tutorial. Tak tau kenapa aku sanggup upload video macam tu. Dah terang-terang aku pakai tu pelik and the best part is, aku betul-betul pi kenduri dengan muka macam tu hahahaha.

February
I choose Let's inspire for this month sebab i guess i need to read this thing setiap kali aku rasa nak give up update blog. Besar betul struggle aku ni sampai nak update blog pun susah lol.

Sebenarnya, aku tak suka expose too much personal life aku and when i did, i felt guilty to myself. So, bila tulis entry dia akan ada banyak judgement dari aku sendiri and bila pass, dia jadi macam perenggan pertama dalam entry ni. Dan ulang.

March
Challenge rindu by Hafiz Zulkafly. Tak pernah pernah aku nak confess macam ni kat orang. So bila ada challenge macam ni, boleh la jadikan alasan hahaha.

April
Read my experience shopping kat Zalora pakai apps dia and refunding item kat My stuff from Zalora. Haha aku benci gila beli kasut online. Forever salah saiz. Nasib baik boleh tukar.

May
This month my favorite entry is My epic korean name. Sedih gak ah nama tak pernah comel dalam mana-mana bahasa pun lol.

June
How to flirt a guy lol how irony aku bagi tips flirt sedangkan aku tak pernah flirting and kawan-kawan aku ingat aku takde sex orientation. Aku paling lambat (or takkan) dapat gosip pasal lelaki sebab kawan aku tak akan nak cerita kat aku sebab aku boring lol

July
The best wordless wednesday from me! Wordless Wednesday: My bag hahaha korang tinggal tengok je kisah menyayat hati tu.

August
I have Papa Zola punya seluar. Tak caye? Sila refer entry ni Mama kebenaran. Serious aku tak sangka serupa hahaha.

September
Kisah Deqwan. Entah la nak aku tak kenal dia tapi dia muncul pastu jadi topik hot kat rumah hahahahah.

October
Noob gila bulan oktober aku ni. Satu entry je weh, Terpaksa la feveret jugak walaupun ni cuma entry tukar rupa blog hahaha. Nah New look appreciation.

November
Read my really really honest feedback on customer service Bloom2U kat Experiencing Bloom2U. Why honest? Sebab selalunya, bila satu satu servis yang aku rasa aku tak puas hati, aku akan diamkan je (sebab tak baik nak sebar buruk orang weh) or tulis feedback but you can see the way i write tu terbatas. I dont mengampu benda tak wujud. (Same goes to IG Shop reviewing, its based on my own experience)

December
Entry bulan ni semua bosan. Update pun nak tak nak je. So buat wordless wednesday je mampu. Wordless Wednesday: Rate me!. Thanks for warm comment <3 you guys tau.

Overall, thanks to those yang suka tegur aku macam kawan. Tak kisah la kat twitter or cbox or kat comment. Thats why i like to reply every comment dalam entry. Rasa macam nak buat group hug je. Sebab kat sini je aku merasa ada kawan ramai sebenarnya (sad lyfe) -- Idk sampai bila nak jadi socially awkward in real life T^T

Guys,
Thanks for exist.