Different type of Ajan on social medias

02 April 2017


Assalamualaikum,

Im making a comeback! Not really hahaha. Tak boleh janji.

I know I haven’t update my blog for like a decade. Aku terharu betul those yang masih komen kat latest entry, yang mengisi cbox and like my facebook fanpage tu walaupun dah Iama tak update entry. I really appreciate that. Benda macam ni la yang buat aku tak boleh give up untuk tulis. Thanks J

I am facing a problem to write entry.  I know you guys would say “kitorang pun sama but update jugak”. Okay I can explain. This related dengan tajuk kat atas. Actually, I have different personalities when it comes to different social media account and this is proven by nobody lol.

1.            Facebook
Im not so active on facebook. Buat cukup syarat untuk tunjuk kat orang “Im exist”. Ni kira macam kad pengenalan untuk saudara mara, jiran jiran, lecturer and kawan-kawan sekolah yang tak pakai twitter. These people will not see any update from me pun. Tapi jadi tempat dorang tengok aktiviti aku. Usually aktiviti-aktiviti yang aku join kat university lepas tu orang upload and tag. –Dedicated and excellent Ajan on facebook guys

Plus, I can’t deactivate my account because HEY MY BLOG FANPAGE IS THERE OKAY. Kalau deactive nanti macam mana nak tengok video dari page Daebaking T^T

2.            Instagram
Kat Instagram, you will see my social life. Sebelum ada update stories, aku selalu update gambar tempat yang aku pergi, gambar makanan yang aku makan, gambar orang yang hang out dengan aku and paling penting, gambar yang aku rasa aku cantik dalam tu lol jujur. Tapi selalunya tak kekal lama gambar dalam tu sebab aku rasa ada yang tak patut aku pampangkan lama-lama especially gambar orang lain.

Tapi sejak ada stories, aku pakai ni je. Private sikit sebab kita boleh tahu dah berapa orang tengok and siapa yang tengok. And yeap, still updating my social life yang best best. Lepas tu kalau number of viewer above 30, aku dah gelabah nak delete lol Kadang tu tak cukup 24 jam dah delete balik hahaha–“I have a cool social life” kind of Ajan is here (private type)

I will share what makes me happy here. Tapi masa aku upload gambar atau video tu terasa ada sekelumit nak menunjuk kat orang atau nak buat orang lain jeles, I will delete it right away.

3.           Tumblr
Yes, I have tumblr. Siapa kata takde? Tapi I did not expose myself as the owner of the tumblr. I neither put my name nor my picture there. Tumblr is a diary for me. No more writing it on book like I used to sebab risau orang jumpa and baca. I called my diary as black book sebab setiap kali baca balik, aku rasa murung. Sebab aku tulis dulu quite terperinci and bila baca balik, jadi terasa balik. (Dah buang dah)

So, tumblr ni macam my black book but I change the way I writing my frustration dengan motivating myself back. Plus I write it guna metaphor. No name mentioned. No certain incident was mentioned. Jadi bila baca balik, aku tak ingat pun apa dah jadi dengan aku masa tu Cuma rasa macam “Whats wrong Ajan?” – Hidden part of Ajan that you’ll never know is here

Nak pesan. Jangan cari my tumblr account okay. It’s personal haha

4.            Twitter
You will read my thought here. Twitter ni lebih kurang je dengan Ajan di Instagram. Beza dia, kat Instagram Ajan ada life tapi kat twitter, seorang Ajan tak ada life. Aku suka betul membebel sorang sorang kat situ. Tempat bercerita tanpa tapisan tapi kalau masa tengah taip tweet tu ada sekelumit rasa nak menyakitkan hati orang atau ada kecenderungan membuat fitnah, aku delete right away.

I would say im “quite” friendly here. Especially when I know you guys know me, I usually selamba me-reply lol– You will see Ajan yang banyak cakap kat sini. I mean cakap sorang-sorang.

5.            Blogger
If you read comment that I received on my entry, people would say I am a funny person. Aku guna blog as tempat aku share benda yang boleh buat aku gelak or anything yang aku rasa boleh buat orang gelak. Those things I write in blog is usually based on real incident happen in my daily life. Kalau aku baca draft entry aku hambar or tak ada motif, ill delete right away. – Ajan is super funny is here yo!

As a blogger, I know I can’t share benda-benda tak sahih and benda yang memburukkan orang. Aku takkan share benda yang buat aku frust or my anger. My writing influence my reader. So guys, be responsible on what you write and share okay. (My mum is one of that makcik facebook yang percaya those stuff from blogs yang claim blah blah tak halal ada babi bla bla and I am really really really mad. So please?)

That’s how I end up write about myself here. 


So far ni je kot social media yang aku ada. If you guys have any social account mentioned above (except tumblr hahaha) do share with me. Lemme be on your friend/follower list. Im not sure if you guys ada different personalities macam ni but I am.

Focus on number 5, that’s the reason why I did not update any entry. Pertama, sebab current entry in draft sangat hambar. Kedua, tak ada benda kelakar yang berlaku atau aku tak boleh nak terjemah dalam penulisan. Ketiga, there is nothing unique in me yang boleh aku tulis. Lastly…

It’s just simply I forgot what I want to write,
Kbai.


13 comments:

  1. i love to read entry ni ! haha

    ReplyDelete
  2. Lama duh tak contact kakjan, it has been a while gitu :"))

    #whyyourpostissofunny #yetagain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha I may not so available on blog but hey im 24/7 on twitter hahaha.

      Why with that hashtaggggg hahaha

      Delete
  3. Haha then I start to believe that you are such a funny person.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In blog, yes. In real life you know im suck at identifying sarcasm joke and I usually made ppl explain their jokes hahahaah.

      Delete
  4. Samalah ajan. Kekadang tu memang nak update hari-hari, tapi sebab tak ada benda menarik yang nak share, so teruskanlah lagi mencari materials best best yang boleh update blog and pembaca boleh dapat sesuatu. Bukan sekadar baca je. I love instagram, and samalah kita sangat tak active on facebook. Asal ada je. Hihik. 😊✌

    ReplyDelete
  5. Btul2, social media just so much nowadays, sampai bila sibuk msti ada satu tempat yg aktif utk bla bla bla. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... mine is definitely twitter habahh

      Delete
  6. I was smiling the whole time I'm reading your post. It's the funny Ajan xD

    My version would be like this:
    FB- tempat membaca news dari Malaysia so my ilmiah side hahaha. is that even a word
    IG- tempat stalk orang 😎 basically a stalker
    Tumblr- Post Japanese Language related stuff
    Twitter- takde
    Blogger- boleh la kot dikatakan the funny and friendly side of me

    ReplyDelete
    Replies
    1. FB is always show our good/handsome side kan? Hahahaha.

      Omg? Me too! Ima stalker on ig especially for pretty girls and cute baby.

      Hahaha im glad you smiling reading this. Honestly, I dapat rasakan my sense of humuor dah kurang huaaaa

      Delete
  7. Me in real life and blogging pretty much the same. Tapi different based on who i talk to. Kalu first time jpe kekok sikit. Lebih afdal jpe nk dekat sebulan baru kamcing. Hahaha. Sebab kita pemalu. hehe.

    Hi. Blogwalking sini :D

    ReplyDelete