Question before 2016: Isma Ismail

20 January 2016


Assalamualaikum,


Question: Isma Ismail (http://atelophobia-me.blogspot.my)
Pernah nangis tak dalam 2015? If pernah kenapa? or if tak pernah, macam mana boleh jadi kuat and tabah ek?

Answer:
Tipu la kalau tak pernah menangis tu. Tapi sebab apa semua aku dah lupa. Tak payah la kot nak ingat benda yang buat kita upset kan? --Tapi pesen aku ni hilang ingatan terus sebenarnya hahaha

Aku tak tau la macam mana nak jadi tabah dan kuat. Aku sendiri tak tau yang aku ni tabah dan kuat ke. Tapi aku boleh share benda yang aku buat untuk handle this thing. Rasanya benda ni common kan?

1. Express
Keluarkan apa yang korang rasa. Jangan simpan. Tak kisah la dengan cara macam mana pun. Paling common, cerita masalah kat seseorang. It also can be writing or drawing, ha yang ni pesen aku. Kalau rasa macam nak menjerit, jerit je la. Kalau rasa nak menari macam orang gila pun silakan. --Macam orang kata, benda ni buat kita lega.

Tak payah la cuba baca. Kang makin rabun pulak.
Just to remind, kalau buat diary (like i did) please jangan baca balik diary korang tu. Horrible gila. Aku pernah gatal baca balik diary aku. Sekali rasa macam gelap je dunia. Siot. --Aku rasa macam nak campak dalam lori sampah je.

2. Forget
Distract kepala korang tu dengan benda lain. Avoid to meet/see person or something yang boleh buat emosi korang terganggu (for certain period).

Cuba buat outdoor activity. Kalau korang jalan waktu petang sambil makan aiskrim pun dah okay. Nak best, keluar dengan orang yang ceria. Dia cemni, "kalau ada masalah, lepak dulu der". Tak payah la nak serabutkan kepala fikir. Fill yourself with positivity okay?

Kalau aku malas, tang ni aku ambil wudhu and tidur je terus.

This process depends on individu. Ada yg ambil masa sekejap je, ada ambil masa lama. So, take all the time you need.

3. Reflect
Once dah stable dengan emosi, baru la korang boleh fikir dengan betul. Think the problem from every aspect. Means, jangan nak defend diri sendiri and blame others. And if your problem make you blame on yourself, stop. Think at all possibilities yang this thing happen to you guys. --Everything happen for reason. So think of the good one.

One said that, we cant run from our problem but face it. The third process baru sesuai untuk face you problem, secara rational.

This is the normal thing people do i guess. Cuma bila kita dalam situation tu, susah nak ingat balik benda macam ni. Apa-apa pun, just jangan biarkan negativity take over you.

Im human too and of course rasa benda ni semua. Beza cara kita handle, and i choose to be happy. It's your life and you have right to choose.

Im not good at giving advise. Serious. Aku tak pernah jumpa kaunseling or dapatkan professional advise. --Advisor tak bertauliah hahaha

So i hope this help. Tak sangka serious betul soalan ni haha. And kalau ada extra tips nak tambah or suggest, boleh bagitau :D

6 comments:

  1. Thanks kak Ajan, agakla serius sungguh u jawab soalan i wuuuuu terharu i alss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha youre welcome. Omg serious gila kan? I kennot believe this XD

      Delete
  2. got so many questions bfore 2016 huh? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak banyak mana pun. Ada 6 je semuanya XD

      Delete
  3. Thank youuuuuuuuuuuuuuuuuu :)
    ur words are inspiring laaa kak ajan!!! <3 hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol seriouslah inspiring? Rasa macam tak caya. Finally ada benda berguna dalam blog ni XD *sorok kepala dalam kotak*

      Delete