Masalah teknikal

22 September 2015


Assalamualaikum,

Ingat lagi entry Giveaway in planning dulu? Okay, boleh refer pada entry yang ni (klik sini)

Betul aku memang plan nak buat giveaway lagi. Remember last passage aku tulis "Ada masalah sikit" tu? Masalah yang menimpa itu adalah handphone aku hilang. Kejadian berlaku pada 28 August 2015.


28 August 2015
Balik dari tengok wayang baru sedar phone tak ada dalam bag. Masa tu rasa separuh panik. Sebab cuba yakinkan diri sendiri yang phone terjatuh kat seat kereta or somewhere else yang masih boleh reach, unfortunately not.

Bila dah pastikan semua tempat aku check and tak jumpa, baru real panik. Aku patah balik kat mall tadi. Kat tempat menunggu depan jual popcorn tu memang confirm tak ada. Seat wayang? Yea ada masuk balik dalam hall wayang, tapi ada tayangan and it is rude to disturb them kan? Plus, yang jaga tiket tu bagitau yang cleaner pun tak jumpa. So itu la pengahkirannya.


Last pegang masa sebelum masuk dalam hall. Kat tempat duduk depan jual popcorn tu, aku whatsapp kawan aku "Bye nak tengok Insidious II" (Padan muka buat orang jeles lagi). Dan sebagai penonton wayang yang berdisiplin, aku dah silent phone and 'simpan' dalam bag. Dan terus tak sentuh phone sampailah kat rumah.

-------------------------------------------------------8<-----------------------------------------------

Keesokan harinya, aku berkurung dalam bilik sebab malas nak jawab soalan tak ada jawapan. Cth: "Kenapa tak check phone masa keluar hall?"


Sejujurnya hidup tanpa phone pada zaman millenium ni memang susah lagi-lagi bila nak contact kawan. Nasib baik pakwe takde, kalau tak lagi frust. Masa ni la baru terfikir nak berjinak-jinak dengan hobi baru hahahaha.

Boleh tahan la merasa seminggu tak ada phone. Tapi tak terasa sangat sebab ada ipod. Walaupun ipod touch aku tu dah start hang and slow, sabarkan je la. --I bought new one on 3 Sept 2015, which is almost a week after i lost my phone.

Ingat tak nak libatkan parents sebab phone hilang atas kecuaian sendiri. So fikir nak beli phone baru masa cuti raya haji sebab tunggu duit biasiswa. Which means, minggu pertama and kedua sem, tak pakai phone. (Please jangan tiru cara akak spend duit biasiswa). But my dad support half, i cried tsk tsk

My dad was the last person knew that i lost my phone. I purposely did that. I don't want he get worried because i thought i can handle this by myself. He is a person who wouldn't get mad for thing like this. In condition, you have to take it as moral value to you, learn something.

One night, he came into my room and lend money to me. Said "Nah beli phone baru. Kalau tak cukup tambah sendiri la ye". I couldn't look into his face (because i might cry for sure). "Okay" i replied. So i whatsapp-ed him to say thanks (I believe that he know how i mean the thanks). He said "Sama-sama, anggap je hadiah birthday" (Its funny bcs my birthday was 5 month ago) --I won't let anybody see me crying bcs its ugleh gila  kot. Ive seen my crying face and macam nak tumbuk diri sendiri hahahahha

Terima Kasih Ayah.


P/S: Tak berani nak bagitau parents sebab takut deme fikir aku cuba minta simpati untuk dapatkan phone baru. Ayah pulak dah banyak spend untuk adik aku yang baru nak masuk U (Adik aku dapat UKM) So memang takut my small problem will burden them tsk tsk (Masih terharu sampai sekarang tsk tsk tsk)

P/S1: Sorry ada perenggan tu macam more to english sebab kalau tulis bahasa melayu nanti dramatik sangat. My family doesn't show our affection but we know we love each other. --Eleh aku dah sem 5 bila nak balik utara je mesti nangis gedik kan? Tapi nangis masa dalam bas la. Sebelum masuk bas tu muka acah-acah sado hahahaha

11 comments:

  1. Memang sadis bila hp takdak kak. Ecah pernah rasa, susah oh nak contact semuorgggg. Wuuuuuu ayah bagi duit, tahniah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah gila nak contact serious. Terasa macam zaman purba siket bila tengok semua orang dok pandang henpon sendiri je T^T

      Alhamdulillah :)

      Delete
  2. Huaaa kesiannya. I lost two blackberries dalam teksi. Dah turun teksi nak jerit teksi suruh datang balik tapi tak sempat. I call dapat tapi dia sengaja tak nak angkat. Siap lagu Maher Zain lagi. Kalau tak insaf tak tahu la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TWO BLACKBERRIES IN TAXI?! Betul-betul one in a million eh orang yang jujur zaman sekarang ni. Pakai lagu Maher Zain pun tak lut depa ni haish

      Delete
  3. iks iks
    xda rezeki kan..
    tp ok la dapat tepun baru dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la. Anggap je takde rezeki. Dan yea, dah dapat phone baru dah pun :)

      Delete
  4. hahaha kelakar pun ada ceritanya xDD takpelah asalkan dah beli baru. sebab kalau takde fon time kat u ni memang fuh susah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha haruslah kelakar hahaha.

      Serious macam frust gila fikir pasal phone. Sebab dah pakai yang tu, mana nak pakai yang low spec punya kan? Tapi duit tak berapa nak ada. Tu yang sampai bertekad, siap dah bagitau kawan-kawan dah "Weh aku tak nak pakai phone tau".

      Pastu terus kena serang
      "Kau ni serious ke?"
      "Biar betul kau ni?"
      "Weh mana boleh hidup tanpa phone"

      Sekali.. Jjang phone baru hahaha ramai rindu iols rupanya. Terharu lagi hahahahah

      Delete
  5. Last week ada tengok wayang kat SCM jugak. Letak phone dalam sweater. Perasan sweater cam ringan jer. Rupanya phone terjatuh. Baik i perasan, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jugak? Wah TGV SCM tu memang port kita terlupa pasal phone sendiri ke ni hahaha. Nasib baik perasan.

      Delete
  6. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete