Segmen #5ApplikasiAndroidPilihanSaya

16 December 2014


Assalamualaikum,

Segmen ni merupakan segmen anjuran Hafiz Zulkafly (Klik untuk ke entry segmen). Segmen ni senang je. Baca title pun dah tau apa nak buat. Suggest la apps kegemaran korang yang boleh dapat kat playstore tu.

Cara join segmen ini:
1. Mempunya blog dan pengguna android.
2. Tajuk entry adalah seperti berikut "Segmen #5ApplikasiAndroidPilihanSaya".
3. Wajib masukkan screenshot applikasi tersebut.
4. Post entry link anda di ruangan komen post segmen (disini sahaja).
5. Tag at least 3 orang and make sure mereka tahu mereka ditag.
6. Selesai.

 So ini antara apps yang aku suggest kat korang.

1. Clean Master

Apps ni sama je macam software CClean  (Aku rasa ramai tau kot). Pernah rasa phone korang macam slow semacam? Pernah tak phone korang panas pastu rasa macam nak rendam dalam ais?

Ha ni la kegunaan apps tu. Senang nak manage apps dalam phone sekali. Nak move and nak uninstall punya senang. Tak pening kepala kat setting phone.

Korang boleh tengok capacity dalam memory korang jugak. Masa tu boleh dah bajet-bajet sikit nak install apps. Jimat ruang.






2. VSCO Cam

So far, ini la favorite editing picture apps aku. Dia punya effect boleh jadikan gambar tu nampak real (Well ini depends pada mata yang edit la). Kalau terer boleh jadi kualiti DSLR.

Rasanya aku pernah mention apps ni dalam entry sebelum ni (klik sini)


P/S: Jangan simpan banyak-banyak gambar dalam gallery VSCO ni. Kalau berat kang aku tak tau. Hahaha






3. Picsart

Ini pun photo editing apps. Beza Picsart dengan VSCO Cam ialah dia punya fungsi. Picsart ni umpama photoshop dalam phone.

Bukan setakat edit gambar sedia ada, korang boleh cipta logo, boleh combine gambar jadi collage.

Biasanya orang tak percaya apa yang aku cakap sebab deme tak explore habis picsart ni. Tapi percayalah, dia setaraf photoshop, cuma dia versi phone.

(Klik sini) kalau nak tengok hasil banner yang aku buat guna picsart 100%




4. Self Control for Study

Apps ni twitter @TwtUpCampus yang suggest. So aku download untuk bereksperimen.

Apps ni akan bantu korang belajar dengan sekat korang dari buka sebarang social media dalam phone korang. Contohnya whatsapp, wechat, instagram, twitter, facebook dan sebagainya.

Kalau case emergency, korang tak payah risau sebab apps ni benarkan korang bermesej dan accept atau buat phone call. Logik la kan kalau ada emergency, orang akan mesej and call kita terus.






5. Hangout

Sama macam whatsapp, wechat, line, kakaotalk semua benda tu la.

Apa yang membezakan hangout ni dengan semua kat atas ni ialah dia add melalui email, circle, number phone yang korang simpan dalam email. Then terus boleh chat macam biasa.

Yeap, siapa yang follow google plus account aku tu boleh chat guna hangout ni.









Tagged blogger:

Random tag. Korang rajin ke tak rajin ke, kena buat jugak. Nak jugak tau kalau-kalau korang ada apps yang best untuk dikongsikan. Korang cuma boleh mengelak dari segmen ni kalau korang pengguna iphone atau pun masih menggunakan Nokia 3310.

Terima kasih kepada yang masih sudi blog walking. Aku lambat sikit nak balas kunjungan sebab busy dengan assignment yang masih belum menapous ni (Assignment sangat subur, maka itu dia selalu beranak pinak).

Lepas ni busy nak final. Huaaa

10 comments:

  1. yg clean master tu nmpk cm best je. thanks share! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea no problem. Join la segmen ni sekali hehe

      Delete
  2. tq tag wakk..nnti sy bt entri bout apps ney ye :)

    ReplyDelete
  3. hehe self control for study tu sesuai dengan ina :p kihkihkih bagus sangat app tu.. ina pun baru dengar harini. boleh lah instaall before exam nnt..

    ReplyDelete
  4. inshaa Allah nanti kita buat. bookmarked dah ni! heheh

    ReplyDelete
  5. dari segmen sama :D

    http://cikimansukagiveaway.blogspot.com/2014/12/segmen-5applikasiandroidpilihansaya.html

    ReplyDelete