The non-kek batik

13 April 2014


Assalamualaikum,

First of all, ni bukan entry resepi buat gula-gula kek batik ye. Ni cuma entry bodo bodo yang selalu aku update tu. Takde niat nak troll pun. Peace!


Akak ni tak boleh buat kek la. Semua tak jadi.


Guess what, tu la benda yang mak aku cakap bila kek batik aku tak jadi. Keras sekeras kerasnya. Bukannya keras macam biskut tapi keras macam gula-gula. Hampeh gila. Kalau nak makan juga, kena tangggung kemungkinan risiko gigi rosak. Rosak sebab tak boleh gigit. Bau je sodap. Kalau gigi tahap ada super power tu boleh la makan.

Aku ingat lagi dulu masa sekolah menengah ada la jugak try buat kek. Kek permaisuri. Alih-alih kek tu jadi biskut. Makan kruk kruk kau. [Dah kek tu patutnya masuk dalam cup kecik-kecik, cup muffin. Tapi aku selamba je pakai loyang besar. Mana tak keras macam biskut]

Brownies in a mug yang aku cuba buat tu pun keras tahap gaban punya. Tak boleh makan langsung. Kalau korang perasan aku ada tulis pasal peristiwa brownies aku kat (entry ni), tak banyak pun. Sikit je. Hahaha. Lagi sadis bila kawan laki aku kata dia buat jadi. Entah-entah tangan aku ni ter-switch dengan tangan sape-sape kot. Tah apa pasai semua buat tak jadi.


And kalau korang ada baca pasal aku buat Dalgona kat (entry ni) pun sama. Tak jadi. Hancus weyh. Pahit gilo makan baking powder je banyak-banyak. Bengong betei. Kalau tak tahu dalgona tu apa, baca je entry aku tu. Hew hew hew


Reality we faced nowaday, google.

Aku ni sebenarnya memang malas nak baca arahan. Kalau aku belajar berdasarkan arahan memang lambat nak gerak since aku ni lambat sikit nak enterpret data yang disebutkan/dibaca (Kena baca 2-3kali dan aku rasa macam buang masa). Aku lagi suka belajar bila ada satu contoh yang boleh aku ikut (Berdasarkan video best. Tapi buffering memanjang. So assalamualaikum je la)


So problem sebenarnya semua resepi yang aku cuba tu adalah berdasarkan gambar yang aku nampak kat blog then terus buat. Baca arahan? No. BAHAHAHAHAHA Padan la muka aku. Kalau takde gambar, aku pakai belasah je. Apa susah kan?

Ni muka yang harus korang buat bila aku kata 
"Weyh aku baru belajar resepi ni dari internet"

_________________________________________________________

P/S: Kepada orang yang bakal makan masakan aku, satu je aku nak cakap. Buat preparation sebelum makan apa yang aku baru belajar dari internet. Especially bakal somi *batuk kuat-kuat*, sebab kau dah la duduk dengan aku lifetime doh. Since aku ni belajar dan selalu beli makanan kat kedai dan jarang masuk dapur. Ampun ampun pak. T^T

P/S1: Tak payah la nak bayangkan teruk sangat apa yang aku masak, semua yang aku pakai taram tu makanan. Bukan bahan toxic. Selamat la kot. hew hew hew

P/S2: Selalunya kalau aku cuti sem, Nad yang buatkan kek batik. Tapi dia dah pi PLKN and there is no kek batik. So i made it myself. HUAAAAAA T^T

17 comments:

  1. ok le tu.. at least akk rajin masak. anis? ya Allah minta ampun pak pak pak semua la. harem pegi dapur..

    ReplyDelete
  2. hehe Same with me lahhh.. Sy ni buat lah kek hape pun, semua takjadik. Haritu buat rainbow cookies, bentuk dia jadi seleper-lepernya ! dah macam loyang dah. >.< " Sadissnya

    ReplyDelete
  3. hee it's ok lah kak. nnti lama2 pro laa.

    ReplyDelete
  4. Anis Aisyah: Lol ampun pak pak pak. Entah-entah anis dapat jodoh dengan yang pandai masak kot nanti XD

    Cari laki pandai masak, belajor. XD

    ReplyDelete
  5. Anisyamir Leejo: Hahaha. Kita ni memang geng kot. Problem sangat masak kek. Kui kui kui

    ReplyDelete
  6. Ninaa Hassan: Harap harap cemtu la. Ninaa ni mesti pandai masak. Huu

    ReplyDelete
  7. nadiah mazli: Haah permulaan (lol macam segan je dah 20 tahun tapi baru permulaan T^T)

    ReplyDelete
  8. maisara save gif nombor 2 tu hahahaha ! so true

    ReplyDelete
  9. maisara majid: Hahaha save je la. Tu pun pakai amik je kat google. XD

    ReplyDelete
  10. okaylah tu ! at least ada jugak niat nak masak =D

    ReplyDelete
  11. hakhak. ini lawak. kalau tak jadi kek, jadi cookies pun oke per. asalkan boleh makan.. kan kan?

    ReplyDelete
  12. oeemgee.. apasal nak sama kita ni. kek yang yus buat kalau nak tau bertukar jadi apam. magik tu. -..-

    ReplyDelete
  13. http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/giveaway-by-sha-malek.html

    dress lawa?

    ReplyDelete
  14. eyqa yushaiza: Hahaha power jugak kite ni kan? (Secara tak langsungnya) XD

    ReplyDelete