Tukar URL blog tanpa hilang readers

23 July 2015


Assalamualaikum,

Aku paham bila ada sesetengah blogger tu pakai nama tak berapa nak matang macam nama blog aku dulu . Sebab masa tu pakai hentam je blog URL asalkan ada blog. Lepas tu tak sangka pulak rasa nak continue blogging.
 
Then bila dah lama-lama rasa segan pun ada dengan link sendiri (Padan muka kat diri sendiri). Bila nak tukar URL pulak risau dengan reader yang tak tau dengan perubahan URL. Lagi-lagi bila dah banyak exchange link. Kena visit satu satu blog lepas tu nak inform, macam leceh kan?

So macam ni caranya:

Klik gambar untuk tumbesaran

Login > Setting > Edit blog address > Save

Seterusnya, create blog baru menggunakan URL lama. Ya, URL lama boleh terus digunakan sebaik sahaja korang tukar URL baru. Cuma perlu klik New Blog yang ada kat bawah nama korang kat dashborad tu.

So, pakaikan Redirect Skin untuk blog baru korang dan ini aku list sikit redirect skin untuk korang. Kalau ada lain yang nak aku senaraikan, boleh letak kat comment dan nanti aku update.

Jadi kepada yang masih ada URL blog lama korang, jangan risau sebab bila dia tekan link, tu dorang akan dibawa ke URL baru korang.Untuk contoh, korang boleh cuba klik link blog lama aku ni (http://stupidity-zone.blogspot.com/)

See? Tukar URL blog dan masih mengekalkan blog lama dan readers lama. Aku harap entry ni dapat bantu korang yang tak tau nak tukar URL atau ragu-ragu nak tukar URL.

Jujur aku pun tak tau sangat pasal ni. Dah banyak kali fikir nak tukar URL tapi sayang takut hilang readers. Punca nak tukar URL ni bila terbaca kat group Blogger kat FB. Ada offer untuk review job and those yang berminat kena tinggalkan URL blog dan email untuk dihubungi. Segan nak tinggalkan komen kat situ sebab nama blog macam asdfghjkl.

Sekian, terima kasih kat Abang Apis sebab ajar dan aku rasa benda ni quite useful untuk aku share kat korang benda ni.

Adios


14 comments:

  1. hai ajan. salam aidilfitri ! kiter terjumpe blog awak kat bloglist hafizzulkafly hehehe. kemasnye blog awak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai anamizu! Salam aidilfitri jugak! Oh apis, dia tu sifu kot. BTW, Thanks :)

      Delete
  2. Kau takyah nak menganjing aku sangat ok. Abang apis konon. HAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weh aku mana ada menganjing kau kot. Aku bagi kredit sebab kau ajar aku. Kalau tak, forever la aku pakai url tak berapa nak matang tu.

      Plus, please sedar sikit kau tu tau dari aku ok XD

      Delete
    2. hahahah nak mencelah sini sbb lawak korg dua ni hahaha

      Delete
    3. Apis: Wow ok baru aku perasan ada typo kat situ hahahaha. Alah kau macam tak biasa je dengan typo aku. Buat buat tak nampak je la.

      Sya: Lol apa benda yang lawaknya ni hahaha

      Delete
  3. Replies
    1. Hihihi thanks! Header ni apis (hafizzulkafly) tu yang buatkan. :)

      Delete
  4. laaaa saya mmg nk taw sgt pasal ni...tak sangka jmpa entry pasal ni...kt sni...weeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes finally! I know someone need this. Im glad that i can help you.

      Kalau ada apa-apa masalah, just bagitau je k :)

      Delete
  5. Owh, macam tu rupanya, lain kali boleh lah tukar link blog..

    http://arpiiz001.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEAP! Boleh tukar and tak payah risau pun

      Delete
  6. Hafzan,kalau post kita yg kat page google search tu akan hilang juga kan?

    ReplyDelete